Siirry pääsisältöön

Kyung-sook Shin: Jään luoksesi

Kyung-sook Shin: Jään luoksesi
Into 2017 (2010)
Suom. Taru Salminen
Kansi: Nina Kairisalo
301 s.
Pisteitä: 5/5
Kunpa meille tapahtuisi vain asioita, joista voisimme kysyä miten ja miksi.
Kuinka monta kertaa olet pohtinut sitä, miksi olet menettänyt läheisesi? Kuinka monta kertaa olet kaivannut ihmistä, joka ei ole enää elämässäsi läsnä? 

Korealainen Kyung-sook Shin on kirjoittanut yhden viime vuoden parhaimmista ihmissuhderomaaneista. Jään luoksesi on kivuliaasti kaipaava, menneisyyteen palaava romaani, joka käsittelee kipeitä ystävyyssuhteita ja ystävien traagisia kohtaloita. 

Romaanin kehyskertomuksen muodostaa nykyhetki, jossa Jeong Yun saa soiton mieheltä, joka oli hänen ystävänsä ja nuoruudenrakastettunsa. Yhteinen tuttava, professori Yun, tekee kuolemaa. Jeong Yun palaa muistoissaan nuoruuteensa, jossa hän tutustui Myeong-seoon ja Miruun. 

Jään luoksesi -romaani sijoittuu Jeong Yunin nuoruuteen. Romaanin keskeiset tapahtumat rakentuvat ystävyyskolmikon ja sen kohtalno ympärille. Salaperäinen, surullinen nuori nainen, Miru, liittyy osaksi Jeong Yunin ja Myeong-seon elämää. Tämä Myeong-seon ystävä kulkee kokoon käpertyneenä kuin katsoisi sydämeensä. Lukijalle paljastuu, että Mirun sisar on kokenut tragedian, jolle Miru yrittää etsiä vastausta, sovitusta ja ratkaisua.

Vaikka kuvaan Jään luoksesi -romaania ihmissuhderomaaniksi, kyse ei ole kepeästä, ennalta-arvattavasta chick lit -romaanista. Kyung-sook Shin kutoo Jeong Yunin, Myeong-seon ja Mirun elämät toisiinsa ja yhdistää nuoret aikaa, jolloin Koreassa tapahtuu paljon kipeitä, kivuliaita asioita: mielenosoituksia, väkivaltaa ja katoamisia. Nuoruuden herkkyys, epävarmuus ja sovituksen etsiminen tunkeutuvat lukijan eteen tässä romaanissa, joka käsittelee taitavasti elämän kipeitä kohtaloita. Nuoret etsivät toisistaan turvaa ja apua, mutta kykenevätkö he koskaan löytämään niitä? 

Shinin romaani salaa pitkään huippukohtaansa, mutta salaperäisyys säilyy loppuun asti. Kaikkea ei kerrota, vaan romaanin tapahtumat näyttäytyvät, elämän tapaan, tietynlaisena mysteerinä. 

Tässä romaanissa runot ovat tärkeässä osassa: Emily Dickinson yhdistää nuoria. Aloitan romaanilla tämän vuoden Helmet-haasteen, ja sijoitan kirjan kohtaan 36: Runo on kirjassa tärkeässä roolissa.

Kommentit