Aloitan ja lopetan tämän postauksen samalla virkkeellä: Kiitos, Yaa Gyasi, että sain kuulla tämän tarinan. Olen nieleskellyt, kauhistellut, ajatellut, tuntenut ja muuttunut - Gyasin esikoisteos Homegoing on aiheuttanut minussa sellaisia väristyksiä, että en oikein tiedä, mitä sanoisin.
Homegoing on romaani suvusta ja sukupolvista, perheistä ja perinnöstä ja - ennen kaikkea - tuskasta ja taakasta, joka kantautuu sukupolvelta toiselta. Romaani alkaa 1700-luvulta, jolloin sisarukset Effia ja Esi ovat syntyneet. Sisarukset eivät tapaa toisiaan, eivätkä heidän kohtalonsa kohtaa: Effia päätyy orjakauppiaan vaimoksi, Esi myydään orjaksi. Alkaa sukutarina, jossa sukuhaarat kilpailevat omaa kohtaloaan vastaan.
Gyasin romaanissa merkittävää on sen rakenne. Kukin luku kattaa yhden sukupolven, ja vuoroin käsitellään Effian, vuoroin Esin perillisiä. Jokainen luku rakentuu tarinaksi, jossa tutustutaan yhteen suvun jäsenistä ja seurataan sitä, miten orjuus, rasismi ja köyhyys seuraavat heitä vuosikymmenien ja -satojen takaa. Rakenneratkaisu on kiinnostava ja uudelta tuntuva, joskin siinäkin on heikkoutensa. Muutamat hahmoista jäävät etäisiksi, ja osa luvuista keskittyy ennemmin politiikkaan kuin hahmohistoriaan.
Politiikkaa ja historia ovat kuitenkin tärkeässä osassa tässä Gyasin romaanissa. Gyasi ottaa kantaa rodullistettujen asemaan ja siihen, miten orjuuden historia kuultaa vielä nykyvuosinakin niissä ihmisissä, joiden suvulta vapaus on aikanaan riistetty.
Gyasi osoittaa, miten rodullistetut eivät pääse olemaan niitä ihmisiä, joita he oikeasti ovat. Kolonialismi, rasismi, valkoisten etuoikeudet ja ylemmyydentunto ryöväävät Homegoing-romaanin hahmoilta ihmisarvon ja elämän. Vuosisadasta toiseen henkilöiden elämä on selviytymistä. karuissa selleissä, puun oksilla ja kaivoksissa asumista. Valonpilkahduksiakin on: osa suvun jäsenistä pääsee pakenemaan, kouluttautumaan ja kohentamaan elämäänsä.
En osaa asettaa sanoiksi sitä, mitä Gyasin romaani minussa herätti. Joka tapauksessa kyse on vaikuttavasta, kauniista ja nautinnollisesta romaanista, jossa karut kuvaukset osoittavat, miten monia epäkohtia yhteiskunnassamme on. Rodullistetut kantavat valtavaa menneisyyden taakkaa harteillaan. Homegoing ei karta vaikeista kokemuksista puhumista eikä niiden kuvaamista mutta osoittaa samalla, että ihmisellä on myös kyky selviytyä. Tämän romaanin lukemisen jälkeen on kuitenkin pakko miettiä, miksi toisten on täytynyt selviytyä näin rajujen elämänvaiheiden läpi.
Kiitos, Yaa Gyasi, että sain kuulla tämän tarinan.
Yaa Gyasi: Homegoing
Penguin Books 2017 (2016)
305 s.
Pisteitä: 5/5
Kommentit
Lähetä kommentti