Siirry pääsisältöön

Lyhytarvioita

1 Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota

Modernisoitu versio Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinasta. Witt-Brattströmin teos on runomuotoinen dialogiteos, jossa nainen ja mies keskustelevat keskenään parisuhteestaan. Alusta asti on selvää, ettei parisuhde voi hyvin: mies kieltäytyy kuuntelemasta naista, moittii tätä jatkuvasti, ja naisen tehtävänä on alistua miehen mielipiteisiin. Teoksen tyylivalinta on kiinnostava, mutta sisällöltään Vuosisadan rakkaussota tuntuu loppua kohden toisteiselta. 
Mies sanoi:
Emme me ole tasa-arvoinen pari.En minä kilpaile naisten kanssa.
 Sinä olet pelkkää teeskentelyäkiireestä kantapäähänniin kuin kaikki naiset. Sinä kärsit kolhitusta itsetunnostasiinä koko juttu.Ei se sen kummempaa ole.Siihen ei ole parannuskeinoa. Nainen kysyi:
Oletko sinä se keskustelupalstojen
loukkaantunut valkoinen mies?

Teos täyttää Helmet-haastekohdan Kirjassa on yksi tai kaksi hahmoa.

Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota
Into 2018 (2016)
Suom. Jaana Nikula
173 s.
Pisteitä: 3/5

2 Rupi Kaur: The sun and her flowers

Ihastuin tammikuussa Rupi Kaurin feministiseen runokokoelmaan Maitoa ja hunajaa. Viime vuonna julkaistu the sun and her flowers on tyylillisesti hyvin samankaltainen runokokoelma: sen toteavat säkeet ja yksinkertaiset ääriviivapiirrokset ovat kaunista taidetta. Kaur on vahvimmillaan kuvatessaan, millaista on olla rodullistettu nainen, ja äitiyttä käsittelevät runot ovat puhuttelevia. The sun and her flowers ei yllä Maitoa ja hunajaa -kokoelman tasolle mutta on silti helposti lähestyttävää, puhuttelevaa ja kaunista runoutta. 

Rupi Kaur: the sun and her flowers
Simon & Schuster 2017
248 s.
Pisteitä: 3/5

3 Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus

Laajarinteen esseemäinen teos Muumit ja olemisen arvoitus käsittelee yleistajuisesti sitä, miten filosofinen ajattelu näkyy Janssonin Muumi-kirjoissa. Muumit ja olemisen arvoitus on todella kiinnostavaa luettavaa: se avaa väitteensä hyvin, havainnollistaa tekstikatkelmilla ja on selkeä, yleiskielinen esitys. Muumeja tulee väistämättä pohtineeksi itsekin eri tavalla, ja melkein tekee mieli hakea kirjastosta Muumi-kirjat uudelleen luettavaksi. Laajarinne osoittaa, ettei filosofia ole pelkkää vaikeaa, teoreettista puppua vaan voi auttaa ymmärtämään arkea ja kirjallisuutta. 

Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus
Atena 2009
238 s.
Pisteitä: 4/5

Kommentit