Sarah Rubin: Näkymätön vihje
Otava 2018 (2016)
Suom. Ulla Selkälä
331 s.
Pisteitä: 4/5
|
Sarah Rubinin nuortenromaani Näkymätön vihje on kevyt, helppolukuinen arvoitusromaani. Sen keskiössä on muuan teknologiayritys, jonka näkymättömyysviittaa kehittelevä professori on kadonnut. Alice Jones, 12-vuotias älykkö, pääsee ratkomaan tapausta.
Sarah Jonesin esikuvat on helppo hahmottaa: älykäs, hieman nenäviisas ja ikäistään vanhemmalta vaikuttava tyttö muistuttaa kovin Alan Bradleyn luomaa Flavia de Lucea. Yhteistä tytöillä on myös se, ettei kummankaan äiti ole heidän elämässään läsnä. Siinä missä Bradleyn sarja on suunnattu aikuisille - joskin soveltuu toki teineillekin - on Näkymätön vihje selvästi nuortenkirja. Arvoitustematiikan ohella se käsittelee kaveruutta, sisaruutta ja vihjailee romantiikallakin.
Juuri teoksen sivujuonista ärsyynnyinkin eniten. Vaikka Näkymätön vihje viihdyttää ja imaisee mukaansa, ontuu sen feministinen maailmankuva. Sarah saattaa olla älykäs matematiikkanero ja sinällään rikkoa miehistä alaa, mutta muuten sukupuolirooleja ei juuri rikota. Ensinnäkin Sarah kuvataan osana maailmaa, jossa käytännössä kaikki muut ovat miehiä - jos naisia on, he ovat sihteereitä tai naistenlehtien toimittajia. Sarah ei myöskään itse päätä lähteä ratkomaan arvoitusta, vaan Sammy, koulukaveri, houkuttelee tämän mukaan. Sammyn, raukkiksena kuvatan pojan, lisäksi toisena keskeisenä sivuhahmona on Kevin, ärsyttävästä yhä mukavammaksi muuttuva poika, josta tulee Sarahin apuri ja jopa pelastaja. Lupaavan feministiseltä vaikuttanut teos muuttuukin romaaniksi, jossa kaikki, mitä Sarahille käy, tapahtuu miesten ja poikien kautta.
Juoneltaan ja rakenteeltaan teos kuitenkin on viihdyttävä, ja Näkymätön vihje tuokin perinteisen arvoitusdekkarin nuorten ulottuville. Lukijalle ja Sarahille tipahtelee vihjeitä yhtä aikaa, mutta tietyt vihjeet lukija voi päätellä aika helpostikin - siitä Sarahin älykkyydelle kritiikkiä. Sarahin kaksoissisko mainitaan yllättäen, mutta perhekuvioselvittelyistä tulee teokseen ihan taidokas ihmissuhdeosio.
Teoksen kohderyhmä on selvästi ala- ja yläkoulun taitteessa olevat nuoret, mutta näin Flavian ystävänä teos viihdytti kyllä aikuislukijaaki. Sujuva kerronta dialogeineen ja kertovine teksteineen tekee lukemisesta miellyttävän kokonaisuuden, vaikka hahmojen syvyyttä ja romaanimiljöön miehisyyttä jääkin pohtimaan.
Enpä muuten tullut pahemmin ajatelleeksi tuota naisten varsin näkyvää puuttumista kirjassa, hyvä havainto! Minäkin pidin kirjasta ja Alicesta kovin (pidän myös Flaviasta!).
VastaaPoista