Siirry pääsisältöön

Tekstibongaus: Sannin musavideo, lyyrikat ja niiden herättämä keskustelu

Tekstibongaus-sarjasta on muodostumassa feministinen vähän tahattomastikin. Huomaan kiinnittäväni nyt huomiota siihen, miten naisia mediassa esitetään. Tuorein esimerkki on Sannin Vahinko-kappaleesta tehty musiikkivideo, joka on herättänyt jonkin verran julkista kritiikkiä. 

Vahinko-biisin lyriikat tiivistyvät jotakuinkin tällaiseen ajatukseen: nainen ehdottaa varatulle miehelle, että tämä voisi tulla "testaamaan" naista ja päättää sitten, jääkö vai lähteekö. Laulun puhuja, nainen, lupaa, että hänelle on ok olla vahinko, siis pettäminen, joka tapahtuu "vahingossa". 

Julkinen keskustelu kappaleesta lähti käyntiin, kun Vahingosta julkaistiin musiikkivideo, jossa laulaa paitsi Sanni myös alaikäisiä, jopa alakouluikäisiä lapsia. Tuotantoyhtiö poisti videon aika nopeasti sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien Jussi Lehmusmäki oli kritisoinut sitä, että useat lapset (suurin osa tyttöjä) laulavat testaamisesta ja vahinkona olemisesta. 

"Videota katsellessa aikuiselle tulee epämiellyttävä olo. Testattavaksi tarjoutuminen ei pitäisi kuulua pikkutyttöjen ajatusmaailmaan ja tulkintani mukaan video flirttailee pedofilian kanssa", Lehmusmäki kirjoittaa artikkelissaan.

Lehmusmäen jutun luettuani myös minä olin hämmentynyt. Miksi lapset laitetaan laulamaan näin? Lapset eivät ehkä ymmärrä sanoitusten merkitystä, mutta sehän ei tarkoita sitä, etteivätkö he myöhemmin oppisi niitä ymmärtämään. Ja kun he viimein ymmärtävät, mitä tekstissä sanotaan, alkavatko he toistaa käyttäytymismallia? 

Sosiaalisessa mediassa näkemäni keskustelu on pääasiassa kritisoinut musiikkivideota ja ennen kaikkea sitä, että lapset mielletään laulajiksi, jotka toistavat tarinaa yhdenkerranseksistä. Toisaalta monet ovat olleet sitä mieltä, että kukkahattutädit ovat taas liikkeellä, että kritiikissä on menty liian pitkälle. Ehkä painavimman vasta-argumentin antaa henkilö, jonka mielestä laulussa kuvataan modernia, seksuaalisesti vapautunutta naista, joka nauttii seksistä. 

Onko näin? Henkilön kommentti sai miettimään, että se pitää kyllä paikkaansa, että naisen seksuaalisuutta arvostellaan edelleen. Nainen on heti jollakin tavalla pinnallinen, jos hän haluaa harrastaa seksiä, ja varsinkin, jos hän on valmis menemään sänkyyn jonkun kanssa vain kerran. Siinä missä nuorten miesten ajatellaan luonnostaan tyydyttävän tarpeitaan vähän siellä sun täällä, yhdenyönjutut eivät ole ok naisille. 

En silti ole täysin vakuuttunut siitä, että Sannin lyriikoissa juhlisi itsenäinen, seksuaalisesti vapautunut nainen, jolla on oikeus toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. Runonpuhujan elämä vaikuttaa kaoottiselta ja hallitsemattomalta: hän herää keittiön lattialta eikä hän vaikuta olevan kovin tietoinen ympäristöstään. 

Eniten häiritsee kuitenkin se, mistä muutkin ovat kritiikkiä antaneet: runonpuhuja on testattava, testaamisen kohde. Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan - jo runonpuhujan asema lauseen objektina kuvaa sitä, miten hän on kohde, passiivinen olija. Runon sinä - joka heteroseksuaalisessa kuvastossa, naislaulajan laulamana, heijastuu mieheksi - taas kuvataan päätöksentekijäksi: on tästä sinästä kiinni, miten runonpuhujalle käy. Tämä alistuu mielellään vahingoksi, siis joksikin, jota myöhemmin kadutaan, mutta on toisaalta valmis laittamaan aamupalaa. Jaa siinäkö on naisen tehtävä? Laittaa aamupalaa, jos mies jää toiseksikin yöksi?

Mitä ajatuksia Sannin uusin biisi teissä herättää? Voiko julkisuudessa esittää musiikkivideon, jossa lapset laulavat kappaletta tiedostamatta, mitä sanoitukset tarkoittavat?

Kommentit

  1. En tunne tätä biisiä, mutta onko niin, että tuo testaamisjuttu ei voi olla ironiaa tms.? Olisko sun mielestä tilanne toinen, jos sinäksi olettaisiinkin nainen? Miksi sen pitäisi olla mies?

    Nuo lapsijutut on hankalia. Olen kuullut, että lasten vanhemmilta pyydetiin lupa. Ihmetyttää, että vanhemmat antoivat luvan. Ymmärsivätköhän he, mistä oli kysymys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinän ei missään nimessä tarvitsisi olla mies (eikä runonpuhujankaan)! Mietin tuota nimittäin itsekin, kun aloin katsella lyriikoita tarkemmin - missäänhän ei mainita sukupuolta. Tää on taas tätä heteroseksuaalista kuvastoa, jossa oletetaan ilman faktoja. Ja kysymys siitä, mitä tapahtuu, jos sinä on nainen, onkin kiinnostava. Mitä jos nainen "testaa" miestä? Entä jos nainen "testaa" naista? Tai mies miestä? Naisen alistamisesta vauhkotaan, mutta ihan yhtä rumaa on tietysti käyttää mitä tahansa sukupuolta omien halujensa kohteena. En kyllä tiedä, miten suhtauduttaisiin samansukupuolisten seksisuhteista kertomiseen - homojen suhteenhan toistetaan lähinnä seksikeskeisyyttä, ei niinkään hyväksikäyttämistä vähemmistöjen sisällä.

      Itse en osannut tulkita testaamista ironiaksi vaan näin sen viittaavan minän kokeilemiseen, siis siihen, onko hän tarpeeksi hyvä tälle toiselle.

      Lupien pyytäminen on hyvä asia. Varmaan asia on pitkälti kuten Lukijatar alla toteaa, että julkisuus voi haitata ja kaduttaa myöhemmin.

      Poista
  2. Olen miettinyt muutamia näistä asioista yhden suosikkilaulajani kohdalla. Lana Del Reyn kappaleissa esiintyy toistuvasti naispuhuja, joka elää hallitsematonta elämää ja hakeutuu vahingollisiin ihmissuhteisiin osittain siitä kärsien, osaamatta ratkaista tilannetta terveellä tavalla. En vieläkään osaa nähdä hänen tuotantoaan silti mitenkään vahvan naisen kuvaa murentavana, sillä luen lyriikat yksittäisen henkilön, en naissukupuolen kuvana. Lisäksi lauluissa kuvattu hallitsematon elämä on mitä ilmeisimmin sellanen, jonka kautta puhuja tuntee vahvimmin elävänsä - ja jotka harvoin vastaavat yhteiskunnan "hyvän naisen" odotuksia. Tässä tulee yhtymäkohta Sannin kappaleeseen (jota en muuten ole koskaan kuullut), jonka päähenkilön elämää kuvaat "kaoottiseksi ja hallitsemattomaksi". Ovatko itsenäinen ja seksuaalisesti vapautunut nainen ja hallitsematon elämä tosiasiallisesti ristiriidassa toistensa kanssa vaiko vain muuttujia, jotka vain joko esiintyvät yhdessä tai erikseen? Kuvauksesi perusteella olisin taipuvainen tulkitsemaan, että laulun nainen on tietoisesti tehnyt tilanteeseen johtaneet valinnat - vaikka ne eivät olekaan sovinnaisimpia, yhteiskunnallisesti toivotuimpia tai välttämättä edes henkilön hyvinvointia edistäviä valintoja.

    Testaamis-sanasta olen tosin samoilla linjoilla. Se toisintaa tiettyä diskurssia, joka ei ainakaan edistä stereotypioiden muuttumista. Olen tämä diskurssin käytöstä hieman ristiriitaisilla linjoilla, tosin - tällaisen naisen mallin antaminen on toki ongelmallista, mutta toisaalta, jos tarkoitus on kuvata sentyyppistä naista, joka suostuu kynnysmatoksi, tulee tässä vastaan taiteilijan vapaus. Onko tietynlaisten ihmistyyppien kuvaaminen eettisesti kyseenalaista kontekstista riippumatta? Itse näkisin esitystavan ratkaisevan sen, onko jokin kuvaus ongelmallinen vai ei, ei niinkään kuvauksen kohde.

    Vielä sivuhuomiona: itse en tulkinnut, että musiikkivideolla esiintyneet lapset alkaisivat toistaa laulun käytösmalleja aikuistuttuaan vain musiikkivideoon osallistumisen vuoksi. Pikemminkin ymmärsin, että julkisuus, jota lapsi ei täysin ymmärrä, voi osoittautua ongelmaksi myöhemmin ja/tai aikuisena ymmärtäessään sanat katuu sitä, että on mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentistasi! :)

      Joo, kyllä minäkin niin tulkitsin, että tilanteeseen päädytään tietoisesti: seurataan Instagramia, esitetään välinpitämätöntä, kun törmätään pariskuntaan mutta ollaan valmiita tarjoamaan seuraa, kun se toiselle kelpaa. Sitä ei tokikaan ollut tarkoitus sanoa, että jos on seksuaalisesti vapautunut, viettäisi hallitsematonta elämää, ei tietystikään. Naisilla on tietysti ihan yhtä suuri oikeus nauttia seksistä ja silloinhan hallitsee itse elämäänsä eikä mene ainakaan vanhakantaisten normien mukaan. Toki tervejärkinen suhtautumistapa olisi toivottavaa itse kullakin: kuten Ompulle tuossa totesin, niin testaaminen on ihan yhtä väärin, oli osapuolten sukupuoli mikä tahansa.

      Totta muuten tuokin, että esitystapa ratkaisee: tätä malliahan voidaan kritisoida tai sitä voidaan toisintaa tiedostamatta. Kuvauksiahan saa olla monenlaisista ihmistyypeistä, ja pitääkin olla, mutta ongelmallista on, jos näitä kuvauksia ei koskaan tarkastella kriittisesti.

      Olet epäilemättä oikeassa siinä, että suurempi ongelma voi olla julkisuus myöhemmin. Onhan sitä itsekin hoilannut pienenä vaikka mitä. Toisaalta malleja ja käsityksiä napataan tiedostamatta vaikka mistä, joten ainakin voi olla syytä pohtia ääneen, voiko tällaisella käyttäytymisellä olla vaikutusta. Kiinnostavaa tietysti on se, että musiikkivideo sitten poistettiin.

      Poista
    2. Televisiossa lastenpsykologi puhui lasten seksuaalisuudesta, siitä että lapset eivät ymmärrä laulamiensa laulujen sanojen merkitystä sekä aikuisten vastuusta asiassa. Mitä artisti on sanonut? Entä levy-yhtiö? Onko kappale yksi muiden joukossa vai onko tarkoitus provosoida? En ole kuullut kappaletta tai nähnyt videota...

      Poista
    3. Levy-yhtiö kai lähinnä poisti musiikkivideon, Sannin kommentteja en ole juuri nähnyt. Minä en oikein ole koskaan nähnyt Sannia provosoivana artistina, pikemminkin naisenergiaesiintyjänä. Minulle Sannin biisit ovat peruspoppia, joiden tarkoituksena ei välttämättä ole haastaa konservatiivisia diskursseja vaan ennemmin saada massat samastumaan.

      Poista

Lähetä kommentti