Siirry pääsisältöön

Vilja-Tuulia Huotarinen: Kimmel

Vilja-Tuulia Huotarinen: Kimmel
Karisto 2014
120 s.
Pisteitä: 5/5
Tunnelma: Iih! Ihana.
Äklöpinkkiä ihanuutta! 

Vilja-Tuulia Huotarisen Kimmel on kirja 16-vuotiaista tytöistä. Se rakentuu tietyistä tyttöyttä ja naiseutta koskevista teemoista, joita kutakin käsitellään yhden 16-vuotiaan tytön tarinan kautta. Tarinoita yhdistää Kimmel, joka pysähtyy kunkin tytön luona. Hän on saanut itse juuri siivet alleen, lähtenyt lentämään lentokoneella ja aloittanut itsenäisen elämänsä. Kimmel on tarinoissa tavallaan ulkopuolinen tarkkailija, ja myös lukija asetetaan tarkkailemaan keskustyttöhahmon tarinaa ulkopuolelta. 

Pidin Kimmeliin liittyvästä symboliikasta: lentämisestä ja lentomatkoista, siitä, miten välillä on ohjattava varovasti ja hillitysti, jottei suistuisi elämän vaikeuksiin. Loputtoman meren takana on turvapaikkoja: elämä kantaa kyllä. Huotarinen kirjoittaa itsenäistymisestä ja kasvamisesta kauniisti, avaamatta symboliikkaa ja teemaa liian paljon.


Kun tehot putosivat, ei ollut kuin yksi vaihtoehto jäljellä.

Kimmelin oli hallittava ensimmäinen pakkolaskunsa.

Ja silloin Yökirja alkoi sanella hänelle ohjeita rauhallisella äänellä. Se muistutti Kimmeliä polttoainepumpusta, liitonopeudesta ja liukukulmasta. Se palautti Kimmelin mieleen potkurin pyörimisen ja polttonesteen määrän. Se muistutti Kimmeliä siitä, että moottori tulisi yrittää käynnistää vielä kerran.

-         Älä missään vaiheessa lopeta ohjaamista. Sinä olet lentäjä. Sinun täytyy lentää.
Tarinoiden tytöistä mieleen jäi eniten Hahtuva, joka shoppailee mielihyvästä, on tottunut saamaan asioita itselleen ja on epäilemättä materialisti. Huotarinen esitteleekin teoksessaan ongelmia, joita nykypäivän tytöt joutuvat kohtaamaan joko itse tai tuttavien kautta. Hahmot on nimetty jonkin keskeisen ominaisuuden kautta, ja tätäkin piirrettä ihastelin. 

Huotarisen teos on nopealukuinen, ja tarinoita on helppo lähestyä. Tätä olisi hyvä käyttää joskus äikäntunneilla. Kimmelistä jää valoisa, toiveikas olo: Huotarinen ohjaa tyttöjä kevyesti naiseuteen ja aikuisuuteen, kannustaa tarttumaan unelmiin ja uskomaan siihen, että vaikeuksista selviää. 

Kommentit