Siirry pääsisältöön

Feministinen lukuhaaste 21.12.2016-19.3.2017

Mitä: Feministinen lukuhaaste (ja Sirrin valtava keskeneräisten F-kirjojen pino)
Missä: Missä tahansa - kirjastossa, kotona, töissä, blogissa, Suomessa, maailmalla
Milloin: 21.12. 2016 - 19.3.2017. Koonti Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2017.
Miksi: Tasa-arvon ja ajattelua avartavien kokemusten vuoksi.
Tarkkasilmäisimmät ovat huomanneet, että blogini on saanut pikkuhiljaa yhä feministisemmän otteen. Kesän naistenviikon myötä innostuin pohtimaan kirjallisuuden naiskuvia, minkä jälkeen törmäsin ensimmäiseen feministiseen teokseen, Feministin käsikirjaan. Sen lukeminen johdatti minut polulle, joka on saanut minut kyseenalaistamaan ajatusmaailmaani, pohtimaan vähemmistöjen asemaa ja tutustumaan lisää aatteeseen, joka  osuumonella tavalla yhteen omien arvojeni kanssa. 

Kun nyt pikkuhiljaa olen siis tehnyt tuttavuutta feminismin kanssa ja huomannut sen antaneen paljon sekä omalle ajattelulleni että lukemistolleni, päätin ottaa askeleen kirjabloggaajan urallani ja laittaa pystyyn Feministisen lukuhaasteen. 

Idea on yksinkertaisuudessaan tämä: lue jotakin feminististä tai ota feminismiltä vaikutteita luentaasi. Lue teos tai sen osanen ja postaa ajatuksistasi. Kokoa kokemuksesi yhteen postaukseen Minna Canthin päiväksi (19.3.2017) ja linkkaa oma juttusi koontipostaukseeni. 

Jos feminismi ei ole aatteena tuttu (suosittelen tutustumaan), tässä muutama kysymys, joita olen itse pohtinut lukiessani teoksia feministisessä valossa. Feminismi on alunperin viitannut naisaatteeseen mutta kasvannut myös muiden vaiennettujen ja sorrettujen äänten puolustajaksi. Linkkilista kirjallisuuteen tulee myöhemmin, mutta vaikkapa näitä asioita voi lukiessa miettiä: Miten naisia, miehiä ja muunsukupuolisia käsitellään kirjallisuudessa? Ketkä pitävät lukemassasi teoksessa valtaa, kenet on vaiennettu? Kenellä on etuoikeuksia? Kenelle seksuaalisuus kuuluu? Miten valkoinen patriarkaatti näkyy kirjallisuudessa? Entä miten feministinen lukutapa vaikuttaa lukukokemukseen?

Haasteeseen voi osallistua esimerkiksi seuraavilla tavoilla (lue ja postaa): 

1) Opi uutta. Lue jokin feministinen tietokirja, artikkeli tai essee, jossa käsitellään sitä, mitä feminismi on. 

2) Anna ääni vähemmistölle. Feminismi ei aja vain naisten asiaa, vaan tasa-arvoon pyritään kaikilla osa-alueilla. Lue teos, jossa ääneen pääsee jokin vaiennettu ryhmä (Tsekkaa Klassikkojen lumoissa --blogin Suomiko 100 -haaste, ja osallistu siihenkin!): naiset, rodullistetut, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöt jne. Huomion voi ja kannattaakin kiinnittää myös kirjailijaan eli siihen, kuka vähemmistöjen tarinoita tuottaa. 

3) Käsittele klassikko. Pelon maantiede, Työmiehen vaimo, Huojuva talo, Tamara, Toinen sukupuoli, Oma huone...Niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä kirjallisuudessa on klassikoita, jotka ovat toimineet tienraivaajina, olleet uskaliaita ja rohkeita ja kuvanneet vähemmistöjä toisin kuin on totuttu. Menneisyyden rohkeita kirjailijoita kannattaa arvostaa!

4) Lue vastakarvaan. Onko kirjahyllyssäsi teos, joka valkoihoisina, yläluokkaisine mieskirjailijoineen edustaa patriarkaattista valtaa? Oletko karsastanut tähän asti chick litiä, koska viihdekirjallisuuden naiskuvat kammottavat? Tartu johonkin anti-feministiseen teokseen, vastusta sen rakentamaa maailmankuvaa ja pohdi, miten feministinen luenta muuttaa lukukokemusta. 

5) Kehu ja kritisoi modernia. Miten feminismi näkyy kirjassa, jota luet parhaillaan? Millaisia sukupuolirooleja ja -malleja kirja luo tai toistaa? Miten rotua käsitellään? Millaisia tarinoita maahanmuuttajille annetaan? Ota käteesi mikä tahansa kirja ja mieti, miten feminismin aatteet näkyvät teoksessa. 

EDIT: 6) Jaa kokemuksesi. Omat kokemukset ovat osa feminismiä, joten haasteeseen voi tietty osallistua myös niin, että kirjoittaa jostakin feminismiin liittyvästä aiheesta. Kohtasitko seksismiä? Haluatko esitellä lempifeministisi? Miksi feminismi on tai ei ole mukana elämässäsi? 

Mitä: Feministinen lukuhaaste
Missä: Missä tahansa - kirjastossa, kotona, töissä, blogissa, Suomessa, maailmalla
Milloin: 21.12. 2016 - 19.3.2017. Koonti Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2017.
Miksi: Tasa-arvon ja ajattelua avartavien kokemusten vuoksi.

Kommentit

  1. Minä tahdon osallistua tähän! :)
    Mutta hei, tuu säkin chekkaamaan BFF-lukuhaasteeseen, jossa on tarkoituksena lukea kirjoja, joiden yhtenä tärkeimpänä tekijänä on ystävyys! ...niin kuin se on meille lukijoillekin :) Tervetuloa chekkaamaan!
    https://arcakiraniia.blogspot.fi/2016/11/bff-lukuhaaste-201116-1422017.html

    KiraNiia @ Arca Fabulorum - Tarina-arkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, tule ihmessä mukaan! :) Pitääpä valita lukemistoon myös jokin ystävyysaiheinen kirja :)

      Poista
  2. Loistavaa! Tähän lähden ilman muuta mukaan. Vaikka julistan itseni feministiksi, en ole feminismin viimeisimmistä tuulista kovin tietoinen, paitsi että kovin monimutkaiseksi tämänkin aate tuntuu käyneen. Olenko siis oikeastaan feministi vai pelkkä meuhkaaja 1990-luvulta lähtien. Joka tapauksessa naisten ja miesten rooleja pohdiskelen mielelläni, joten tämä haaste sopii minulle oikein hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että liityt mukaan :) Minullekin feminismi on antanut tosi paljon ajatuksia mm. siihen, miten naisia ja miehiä kirjallisuudessa kuvataan, ja sen lisäksi opettanut kaikista muistakin syrjintään johtavista tekijöistä. Mistään yksinkertaisesta liikkeestä ei tosiaankaan tunnu olevan kysymys, mutta parasta onkin, että se haastaa ajattelemaan eri tavalla kuin ennen.

      Poista
  3. Mainiota! Osallistun, ehdottomasti!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa mukavalta ja sopii hyvin oman lukuhaasteeni rinnalle(kiitos linkkaamisesta). Mikä on kantasi siihen, hyväksytäänkö haasteeseen vain ja ainoastaan luetut kirjat/artikkelit vai voiko osallistua myös postauksilla, jotka käsittelevät aihetta ylipäätänsä, vaikka ei lukisikaan mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mun mielestä! Mietin sitä itsekin, ja meinasin laittaa omaksi kohdakseen, ehkäpä lisäänkin sen nyt jälkikäteen. Kokemukset ovat tarpeen ja niitä pidetään feminismissä tärkeinä, joten ilman muuta, juttua vain kehiin! :)

      Poista
  5. Minusta "feminismi" viittaa latinaan eli femina eli naiseen. Kummastutti haaste muutenkin, usein mieskirjailijat ovat aikojen saatossa eläneet kurjuudessa ja veloissa, ja kuolleet nuorina. Jos kirja on kuvannut aikaansa siinä on varmasti ollut patriarkallisuutta, ja kolonialismia. Rasismi sen sijaan viittaa rodulliseen syrjintään ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tokihan feminismi on alun pitäen ajanutkin nimenomaan naisten asemaa ja siinä on varmasti edelleenkin eniten tekemistä. Liikkeen sisällä puhutaan kuitenkin myös intersektionaalisuudesta eli siitä, että ihmistä voidaan syrjiä muidenkin asioiden kuin sukupuolen takia, esim. jos on rodullistettu, kuuluu seksuaalivähemmistöön ja on nainen, niin syrjintään johtavia tekijöitä on monta ja taakka sitäkin monikertaisempi. Siksi huomio ei kohdistu yksistään naiseuteen tässä haasteessa.

      Miehiäkin voidaan tietysti syrjiä (esim. vaikka herkkiä ja tunteitaan näyttäviä, tai laihoja tai homoseksuaalisia). Mitä tulee menneisyyden mieskirjailijoihin, niin minusta he kyllä ovat olleet etuoikeutettuja: heillä on ollut ylipäätään mahdollisuus kirjoittaa ja heidät on (useimmat) otettu vakavasti. Haasteessani ei myöskään ole kyse pelkästään miesten tai naisten kirjoittamista kirjoista; kaikki sukupuolet voivat tuottaa partiarkaattia vastustavia tekstejä. Lähtökohtaisesti ajattelen silti, että ne, joilla on valtaa (esim. valkoiset miehet), tuottavat usein kertomuksia, jotka toistavat tai vahvistavat totuttua, heille edullista asetelmaa. Minusta näitä asioita on tärkeä pohtia lukiessa, ja siksi haasteelle on minusta tilaa.

      Poista
    2. Vertailepa esim. Minna Canthia (s.1844) ja Aleksis Kiveä (s.1844), Kivi ei saanut kovinkaan myönteisiä arvioita ...

      Laissakin lukee, että "Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä. "

      Poista
  6. No, sikäli olet oikeassa, että Ahlqvist kumppaneineen ei arvostanut Kiven teoksia niiden julkaisuaikana. Toisaalta vertauksesi Kiven sortamisesta on vähän ontuva, onhan Kivi kansalliskirjailijamme. Vaikka hän ei aina saanut arvostusta elinaikanaan (kuten ei saanut Canthkaan), niin kyllä hän on sitä myöhemmin saanut, ihan syystäkin. Onpa Aleksis Kiven päivä - suomalaisuuden kirjallisuuden päivä, joka kytkeytyy siis yhteen mieskirjailijaan - ollut aikanaan vapaapäiväkin. Ainakaan sukupuolensa tai rotunsa takia Kiveä ei ole mielestäni syrjitty - kielelliset ja tyylilliset seikat ovat voineet sitten vaikuttaa sitäkin enemmän. Canth on puolestaan ainut nainen, jolla on Suomessa liputuspäivä, ja sekin tuli viralliseksi vasta vuonna 2007.

    Molemmilla kirjailijoilla on tärkeä merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle, mutta feministisestä näkökulmasta pidän Canthia erityisen merkittävänä (naiskirjailija, naisten aseman ajaja, naiset päähenkilöinä). Aleksis Kivi on saattanut kohdata arvostelua henkilökohtaisista syistä johtuen, mutta esimerkiksi naiskirjailijoiden kohdalla epätasa-arvo on ollut laajemman tason, yhteiskunnan, sen rakenteiden ja asenteiden, ongelma. Asiaa voi toki katsoa monenlaisista näkökulmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskustelu ei selvästi johda mihinkään. Ihmistähän ei saa syrjiä minkään syyn takia, eikä jostain liputuspäivistä ole hyötyä ihmiselle kun hän on kuollut. Minulle on henkilökohtaisesti sama kuka esim kirjan on kirjoittanut, vain sisältö ratkaisee. Esim. Pirkko Saision Elämänmenoa on loistava romaani. Maailman myydyin ja paras dekkaristi oli nainen, eikä sukupuoli rajoittanut hänen läpimurtoaan ja voittokulkuaan. Hänen toinen vakiosalapoliisinsa oli neiti-ihminen ja toinen miessalapoliisinsa oli sotapakolainen. Esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon. Lukijathan ovat lopulta nostaneet Kiven korkeuksiin, kuten Canthinkin, ostaneet Christien dekkareita..

      Poista
  7. Mielenkiintoinen keskustelu. Minna Canth ja Agatha Christie ovat hienot poikkeustapaukset, nousseet yhteiskunnallisista oloista ja normeista, jotka ovat historiallisesti olleet mieskirjailijoiden puolella. A. Kiven kurja kohtalo johtui siitä, että hän oli kuitenkin vielä aikanaan taiteellisedti marginaalissa: suomenkielinen realisti. Minna Canth puolestaan osui juuri realismin aallonharjalle ja hänellä ei ollut enää miestä rajoittamassa naiselle sopivaa käytöstä. Lisäksi hänellä oli omia tuloja omasta kaupasta ja palvelijoita pyörittämässä kotitaloutta. Hänellä oli vara kirjoittaa. Woolfin Oma huone valaisee näitä historian tosiasioita hienosti, suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taustojen valottamisesta! :) Woolfin Oma huone on kyllä yksi niistä keskeisistä feministisistä teoksista, joka minun pitäisi joskus lukea. Samaa mieltä siitä, että on hienoa, että Canth ja Christie ovat saaneet tilaisuutensa menestyä ja että heitä on arvostettu.

      Poista
  8. Ilman muuta mukana haasteessa. Sinulla on myös erittäin hienoja lukukulmavinkkejä.

    Sitä jäin miettimään, että itse taidan enempi vähempi lukea kaikkea lukemaani feministisestä näkökulmasta, joten listaanko tähän sitten kaiken mitä ehdin haasteen voimassaoloaikana lukea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, hyvä pointti! Jostakin feministisestä julkaisusta luin juuri, että kun alkaa nähdä asiat feministisin silmin, ei muuten voi nähdäkään. Minun puolestani voit listata kaikki tai sitten valikoit esim. noiden alakohtavinkkien kautta muutamia teoksia, jotka haluat nostaa haasteeseen. It´s up to you!

      Poista
  9. Hei Sirri! Omppu vinkkasi minulle tästä haasteesta ja tulin vain sanomaan, että superhienoa että olet tällaisen aloittanut! Osallistun haasteeseen jollain tavoin - toteutustapa vielä epäselvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan! Kiva, että Omppu vinkkasi tästä ja kiva, että lähdet mukaan :)

      Poista
  10. Mukana! En vielä tiedä millä tavoin, mutta ehkä voisin vaikka napata jonkun tietokirjan lukulistaltani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, tervetuloa joukkoon! Tietokirjat ovat hyvä valinta tähän haasteeseen :)

      Poista
  11. Moi! Löysin haasteeseesi, kun olen lähipäivät pohdiskellut (ja aiheesta kiistellyt) tänä keväänä ysiluokkalaisille jaettavaa
    Chimamanda Ngozi Adichien Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -teosta. Sen ainakin luen, mutta luultavasti vasta haasteen loputtua (se ilmestyy maaliskuussa suomeksi, mutta englanniksihan sen saisi jo aiemmin). Pitää varmastikin pohjustaa aihetta nyt ennen kirjan käsittelyä, joten hyppään hienoon haasteeseesi mukaan, ehkä jollain muulla kirjalla tai sitten uskaltaudun lukemaan enkuksi... t. Meri /Kaikkia värejä -blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan, ja kiva, että liityt seuraan! :) Voi tosiaan olla, ettei Adichien teos ehdi ilmestyä ajoissa tähän haasteeseen, mutta se on minunkin lukulistallani (ja ostoslistalla myös). Ovatko Adichien muut teokset sinulle tuttuja? Ne kannattaa ehdottomasti lukea, Puolikas keltaista aurinkoa on oma suosikkini.

      Poista
  12. Moi! Luinkin sun vinkkilistaa (tän päivän postaus), kiitos hyvistä vinkeistä. Joo, eihän se tosiaan haittaa, ettei juuri tuo suomennos ole vielä kädessä, kun Adichielta on kaikki vielä mulla lukematta. Varmaankin jopa seuraavana lukujonossa, kunhan saan keskeneräiset loppuun. Ja sun vinkkilistalta varailin jo pari teosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiv kuulla, että vinkkilistalta (joka jäi mielestäni vähän suppeaksi mutta antaa edes jotakin osviittaa) löytyi kiinnostavaa luettavaa 😊

      Poista
  13. Oi mikä haaste! Eihän tähän voi olla osallistumatta. :) Osallistun, siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että haaste tuntuu sinulle sopivalta! Tervetuloa mukaan :)

      Poista
  14. Ei vitsi! Täytyy ehkä itsekin osallistua tähän. Sen verran pitkään on olunut vaikka minkälaista feministi-kirjallisuutta hyllyssä, että ehkä tämä innostaisi lukemaan niitä seuraavien kuukausien aikana. Vikaisinkin jo sinun antamiasi lukuvinkkejä, ja niistä varmasti on apua, että saa vähän monipuolisempaa luettavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, onpahan tilaisuus tutustua nyt feministikirjallisuuteen. Tervetuloa mukaan. Toivottavasti hyllystä löytyy kiinnostavia lukukokemuksia :)

      Poista
  15. Aivan upea haaste, kiitos kun olet koonnut sen! Osallistun ehdottomasti tähän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että innostaa! Huippua, että olet mukana :)

      Poista
  16. Mahtava haaste! Hyppään mukaan vähän jälkijunassa, mutta onhan tässä vielä pari kuukautta aikaa. Kiinnostuin feminismistä viime syksynä ja luin aiheesta muutaman kirjan. Tarkoitus olisi jatkaa aiheeseen tutustumista, joten haaste tuli kuin tilauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei huippua! Tervetuloa mukaan :) Minäkin innostuin feminismistä kesän ja syksyn vaihteessa, ja tuntui tärkeältä nostaa aihe esiin täällä blogimaailmassakin. Hyvin on vielä aikaa lähteä mukaan :)

      Poista

Lähetä kommentti