Siirry pääsisältöön

Harriet Dyer: The Little Book of Feminism

Harriet Dyer: The little book of feminism
Summersdale 2016
94 s.
Pisteitä: 4/5
Tunnelma: Haa! Tiivis, opettava.
Harriet Dyerin 94-sivuinen The Little Book of Feminism on varsin näpsäkkä teos. Se on tiivis, helppolukuinen katsaus feminismin historiaan ja liikkeen kolmeen päävaiheeseen. Mikäli on valmis lukemaan englanniksi ja haluaa lukea lyhyesti feministiseen lukuhaasteeseen, Dyerin opus on erinomainen valinta.

Dyer esittelee feminismin neljä vaihetta: 1800-luvulla alkaneen ensimmäisen, naisen aseman parantamiseen pyrkineen suunnan, sitä seuranneen 1920-luvulta alkaneen "henkilökohtainen on poliittista" -vaiheen ja kolmannen, 1990-luvulla heränneen liikkeen, jossa alettiin yhä paremmin huomioida sukupuolten moninaisuus sekä rotu. Lopuksi katsotaan moderniin feminismiin. Dyer esittelee jokaisen vaiheen historiaa, keskeisimmän sanoman, merkittävimmät saavutukset sekä muutaman keskeisen vaikuttajan. Varsin ihailtavaa on, että Dyer on koonnut teokseensa myös alaluvut siitä, miten kutakin vaihetta on kritisoitu. Esimerkiksi uusinta, kolmatta vaihetta on moitittu sen sekavuudesta, siis siitä, ettei päätavoitteet ole olleet kovin selkeitä. Kun lukujen lopuksi on vielä listaus siitä, mitkä ovat kunkin liikkeen keskeiset piirteet, vertailut aikakausien välillä on tehty helpoksi.

Dyerin teosta voi moittia siitä, että keskittyy käytännössä vain brittiläiseen feminismiin ja sivuaa amerikkalaista (lopussa on muutama esimerkki eräiden valtioiden feminismistä). Esimerkiksi lainmuutokset koskevat Englannissa tehtyjä säädöksiä; suomalaislukijana tietysti kiinnostaa eniten se, miten naisten oikeudet toteutuvat Suomessa. Lienee myös syytä miettiä, onko omaan maahan keskittyminen juuri sitä etuoikeutettu feminismiä, joka talloo jalkoihinsa vaikkapa rodullistettujen oikeuksiin keskittyvän feminismin. bell hooks mainitaan teoksessa muutamaan otteeseen, mutta rodullistettujen (naisten) kysymyksiä ei juurikaan teoksessa painoteta, kun taas esimerkiksi queer-suuntaus saa omat sivunsa.

Kommentit