Tunnelmia novellimaratonin edellä

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut lukumaratonista. En ole kuitenkaan malttanut: viikolla on pitänyt kirjoittaa gradua, ja viikonloppuisin olen ollut liiaksi rakastunut poikaystävääni, jotta olisin malttanut keskittyä pelkästään kirjoihin. Syksy on kuitenkin tasannut arjen ja viikonloppujen välistä eroa, ja nyt olen innoissani osallistumassa Ompun järjestämään novellilukumaratoniin. Maraton alkaa huomenna lauantaina, ja päässen itse aloittamaan, kunhan olen ensin selviytynyt pienestä Prisma-reissusta.

Novellikokoelmapinossani on tällä hetkellä seuraavat teokset:

Pettina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta
Tove Jansson: Seuraleikki
Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti
James Joyce: Dublinilaisia
Matia Jotuni: Suhteita/Rakkautta
Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus
Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus
Gao Xingjian: Vaarin onkivapa

Eniten odotan Tove Janssonia: en ole lukenut häneltä juuri mitään sitten Muumi-kirjojen. Toisaalta tuntuu, ettei novellihaaste ole novellihaaste, ellei lue Alice Munroa. Zimbabwelaista kirjallisuutta haluan lukea, sillä häpeäkseni on tunnustettava, etten ole lukenut vielä yhtään afrikkalaisen kirjoittamaa teosta tänä vuonna.

Kirjoja ja novelleja on hurjasti, mutta olen tähänkin asti edennyt novellihaasteessa sitä sun tätä lukien: luen aina muutaman kertomuksen kustakin kokoelmasta (ellen sitten innostu hurjasti), ja vaihdan sitten seuraavaan. Taktiikka mahdollistaa useamman kirjailijan tuotantoon tutustumisen, mikä on varsin erinomainen asia. Tällä kertaa viisi kahdeksasta kirjailijasta on kylläkin jo ennalta tuttuja (Gappah, Jansson, Lahiri, Jotuni ja Munro).

On ollut hienoa huomata, että Ompun novellihaaste on ollut esillä Blogistaniassa: novelleja on luettu! Olen itsekin napannut muutaman kokoelman luettavaksi ihan vain siitä syystä, että joku on niitä blogissaan kehunut. Huomista odotellessa!

Kommentit

 1. Sulla on kattava määrä valinnan varaa! Me haettiin muutamat kirjat kirjastosta ja on jotain omassakin hyllyssä. Innolla jo odotetaan maratonia, mutta harmittaa kun viikonloppuna tilaamani Adlibrispaketti ei ole vieläkään lähtenyt, vaikka sen piti lähteä 1-2 päivässä... Olisi tullut Tove Janssonia, jota oisin maratoniin halunnut. Toivottavasti kuitenkin ehtisi jouluksi.

  Novellihaaste tuntuu ilahduttaneen monia, meitäkin!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kariudu ainakaan liian vähäiseen kirjojen määrään tämä maraton! Kiva kuulla, että sielläkin odotellaan maratonia innolla. Toivottavasti saat jouluksi lukemista! Tsemppiä huomiselle :)

   Poista
 2. Täällä jännittyneenä jo odottelen, miten maratonista selviän.
  Nyt muistin sun postauksesta, että mullakin olis toi Dublinilaisia, mutta kun on jo jotain 15 kokoelmaa valittuna, niin voi olla että se jää pois. Mulla on toi sama Munro ja Lahirikin löytyisi, mutta hänen kanssana tarvitsen paljon aikaa.

  Ihanaa, että sulla on Anu Kaaja mukana. Häneltä muuten tulee uusi kirja keväällä. Nimeltään Leda (Teos).

  Onkos toi Gappah se eka suomennettu vai onko suomennettu häneltä jo kaksi? Keväällä tulee ainakin suomeksi Muistojen kirja (The Book of Memory) Tammelta ja kirjailija on myös tulossa käymään Suomessa maaliskuussa muistaakseni.

  Onnea maratoniin. Otetaan linimentit valmiiksi esille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauskaa, että sinullakin on melkoinen pino kokoelmia odottamassa. Eipähän tule meillä lukemisesta puute :D Luulisin, että tuo Gappahin kokoelma on ensimmäinen suomennettu, mutten ole ihan varma. Huomasin myös, että Gappahilta julkaistaan uusi kirja - katsotaan huomisen jälkeen, innostunko kirjoittajan tyylistä enemmälti.

   Tsemppiä sinullekin!

   Poista
 3. Hauskaa maratonia, minäkin kohta aloittelen. Valinnanvaikeus lukemisessa, olisi niin paljon kiinnostavaa tarjolla täälläkin........

  VastaaPoista

Lähetä kommentti